tigaman webdesign sopron
2018..0418.

A böngészőkről röviden

Szemüveg a webhez: a browserek

A browser olyan szoftver, ami lehetővé teszi számodra, hogy használd a Webet.

Eredeti jelentését tekintve talán „böngészó”-nek fordíthatnánk, és az az elképzelés húzódik meg az elnevezés hátterében, hogy a Web tulajdonképpen hypertext, amiben ugyanúgy lehet lapozgatni, böngészgetni, mint egy „igazi” szövegben.

Legalább ugyanilyen joggal tekintheted viszont szemüvegnek is a böngészőt: csak abban gyönyörködhetsz (illetve csak azt éred el), ami a böngésző jóvoltából látható és elérhető. És ha jól választasz, akkor a világot (de legalábbis a Webet mindenképpen) rózsaszínben fogod látni. Persze csak akkor, ha tényleg jól választasz, és itt azért akadhatnak nehézségek, ugyanis azt többé-kevésbé neked kell eldöntened, hogy mire lenne igényed, miközben böngésző annyi van, mint égen a csillag (vagy ahány szemüveg az optikusnál).

Az megint más kérdés, hogy miként valószínűleg nem feszítesz 500 dolláros Nina Ricci na szemüvegben, ugyanúgy nem fogsz egy csak kereskedelmi forgalomban kapható böngészővel páváskodni… Persze az egyik szoftvernek általában megvan az előnye a cserébe viszont másikkal szemben: mondjuk nem olyan elegáns a bookmark-kezelése, cserében viszont kisebbek a memóríaigényei, vagy viszonylag gyorsabb. Summa summarum ” – a lehetőségek neked kell megtalálnod a számodra legkedvezőbb kompromisszumok között.

A valóságban persze egyszerűbb a helyzet, egy millió légy nem tévedhet, alább láthatod az egyes böngészők elterjedtségét:

2017     Chrome   IE/Edge   Firefox   Safari   Opera
  76.9 % 4.3 % 13.1 % 3.0 % 1.2 %

Ajánlatkérés
AjánlatkérésMennyibe fog kerülni?