tigaman webdesign sopron
2023..1024.

Visszaeső keresési forgalom az AI miatt?

Az mesterséges intelligencia és a keresési szokások változása: Azok a tényezők, amelyek visszavetették a weboldalak keresésből származó forgalmát.

A digitális korszakban az internet az információ megtalálásának és megosztásának fő központjává vált. Az emberek világszerte weboldalak és online tartalmak kereséséhez használják a keresőmotorokat. A keresőmotorok, mint például a Google, hosszú ideje a legnépszerűbb eszközei az információkeresésnek. Azonban az utóbbi években a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hatalmas változásokat hozott a keresési szokásokban. Ennek következtében számos weboldal látta visszaesni a keresésből származó forgalmát.

 1. Személyreszabott tartalmak: A mesterséges intelligencia alkalmazása lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy a felhasználók korábbi keresési és böngészési előzményeire alapozva személyre szabott találatokat nyújtsanak. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók gyakran olyan tartalmakkal találkoznak, amelyeket az AI úgy ítél meg, hogy a leginkább relevánsak nekik. Ennek eredményeként a kevésbé ismert weboldalaknak és tartalmaknak nehezebb lehet a keresőmotorokon keresztül láthatóságot szerezni.
 2. Hangalapú keresés: Az okos hangszórók és személyi asszisztensek, mint az Amazon Alexa és az Apple Siri, egyre népszerűbbek. Ezek az eszközök lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy hangjukkal kérjenek információkat, és a mesterséges intelligencia segítségével megértik és válaszolnak ezekre a kérdésekre. Ez az újítás azt jelenti, hogy a felhasználók kevésbé támaszkodnak a hagyományos szöveges keresőmotorokra, ami azok forgalmának visszaeséséhez vezethet.
 3. Mobil alkalmazások és közösségi média: A mobilalkalmazások és a közösségi média platformok jelentős részét használók közvetlenül az alkalmazásokon belül találják meg a keresett tartalmat, anélkül, hogy a keresőmotorokat használnák. Például a Facebook, a Twitter vagy az Instagram felhasználók inkább az adott platformon belül keresik a tartalmat, és nem a keresőmotorokon keresztül. Ez a trend is hozzájárul a keresőmotorokon keresztül történő forgalom csökkenéséhez.
 4. Felhasználói élmény és sebesség: A Google és más keresőmotorok az utóbbi időben kiemelték a weboldalak sebességét és az általános felhasználói élményt. A lassú vagy rosszul megtervezett weboldalak a keresőmotorokban való alacsonyabb rangsorolást eredményezhetnek. Ennek következtében a weboldalak tulajdonosai kénytelenek voltak jobban figyelemmel kísérni a weboldalaik sebességét és teljesítményét.
 5. Verseny a figyelemért: Az online térben egyre növekszik a verseny a felhasználók figyelméért. A fokozott tartalmi kínálat és a reklámok sokasága miatt a felhasználók gyakran kevesebb időt töltenek egy-egy weboldalon. Emiatt a weboldalaknak még nehezebb felvenni a versenyt és megtartani a látogatóikat.

A mesterséges intelligencia hatalmas előnyökkel jár a keresőmotorok és a felhasználók számára, de ezek a változások komoly kihívást jelentenek a weboldalak tulajdonosai számára. Ahhoz, hogy megőrizzék vagy növeljék a keresőből származó forgalmukat, a weboldalaknak alkalmazkodniuk kell az új keresési szokásokhoz, és magas minőségű, releváns tartalmat kell nyújtaniuk a felhasználóknak. Ezenkívül fontos a sebesség és az általános felhasználói élmény optimalizálása is. A változó digitális környezetben csak azok a weboldalak maradnak sikeresek, amelyek képesek alkalmazkodni az új trendekhez és az intelligens keresési eszközök által kínált lehetőségekhez.

Mi a megoldás?

A weboldalak tulajdonosai és üzemeltetői számára azok a kulcsfontosságú lépések és megoldások, amelyek segíthetnek megtartani vagy növelni a keresőmotorokból származó forgalmukat a mesterséges intelligencia által okozott változások ellenére:

 1. Kiváló minőségű tartalom készítése: A minőségi tartalom továbbra is elengedhetetlen a weboldalak számára. Keresse meg a piaci rést, és készítsen olyan tartalmat, amely valóban hasznos és releváns a célközönség számára. A friss és informatív tartalomra való összpontosítás segíthet megtartani a látogatókat és növelni a weboldal hitelességét.
 2. SEO-optimalizálás: Bár a keresőmotorok algoritmusaiban bekövetkező változásokat nem mindig könnyű követni, az alapvető SEO elvek továbbra is érvényesek. Fontos a kulcsszavak kutatása és használata, a címkezés és a meta leírások optimalizálása, valamint a weboldal sebességének javítása.
 3. Adaptálás a mobil környezethez: Mivel egyre többen használják mobil eszközöket a kereséshez, fontos, hogy weboldalad mobilbarát legyen. A reszponzív tervezés segít abban, hogy az oldalad megfelelően jelenjen meg a különböző eszközökön.
 4. Szociális média jelenlét: Aktív társadalmi média jelenlét segíthet abban, hogy közvetlenül elérjék a célcsoportot, anélkül, hogy keresőmotorokon keresztül kellene rájuk találni. Kövesse a közösségi média trendeket, és használja ki azokat a lehetőségeket, amiket ezek a platformok kínálnak.
 5. Használja ki a vizuális tartalom erejét: A képek, videók és infografikák továbbra is vonzóvá teszik az oldalakat. Használja ezeket a vizuális eszközöket, hogy fokozza a tartalom vonzerejét.
 6. Keresőmotor-marketing (SEM): A fizetett hirdetések használata a keresőmotorokon segíthet abban, hogy az oldalad az első helyen jelenjen meg bizonyos kulcsszavakhoz kapcsolódó keresések során. Az SEM kampányok hatékonyak lehetnek a forgalom növelésében.
 7. Analitika és követés: Használjon analitikai eszközöket (például Google Analytics) annak nyomon követésére, hogy honnan érkezik a forgalom, és melyik tartalom működik a legjobban. Ez segít abban, hogy optimalizálni lehessen a weboldal és a tartalom.
 8. Mesterséges intelligencia felhasználása: Mérlegelje az AI-alapú megoldásokat, amelyek segíthetnek a tartalom személyreszabásában és a felhasználói élmény javításában. Az AI segíthet abban, hogy jobban megértsük a felhasználók igényeit és viselkedését.
 9. Konverzióoptimalizálás: A weboldalak tulajdonosainak nemcsak a látogatókat kell megszerezniük, hanem azokat is meg kell győzniük a cselekvésre (pl. vásárlás, feliratkozás). A konverzióoptimalizáció segít a látogatókat ügyfelekké alakítani.
 10. Folyamatos tanulás és alkalmazkodás: Az online tér folyamatosan változik. A legfontosabb az, hogy nyitottak legyünk a változásokra, és hajlandóak legyünk tanulni az új trendekről és technológiákról.

Az intelligens keresési rendszerek változást hoztak az internetes keresési szokásokban, de a weboldalak tulajdonosai kreatív és rugalmas megközelítéssel és a fent említett megoldások alkalmazásával képesek lehetnek megőrizni és növelni a keresőmotorokból származó forgalmukat.

Összefoglalva a mesterséges intelligencia miatti keresőforgalom csökkenést mesterséges intelligenciával javíthatjuk, majd ha mindenki mesterséges intelligenciát használ, akkor visszaáll minden a kiindulóponthoz.


Ajánlatkérés
AjánlatkérésMennyibe fog kerülni?