tigaman webdesign sopron
2011..1121.

Mi az az FTP?

Az FTP file transfer protocolt jelent, és hatalmas mennyiségű anyag: teljes könyvek szövege, videofelvételek stb., illetve legfőképpen szoftverek (egyszerűen döbbenetes mennyiségű szoftver) szerezhetők be a segítségével.

Könnyen lehet, hogy te is valamilyen eftépéző programot fogsz használni kedvenc browsered megkaparintásához, és mivel még a nagy Netscape sem tud minden olyan kunsztot, amit egy jobbfajta FTP-szoftver, nem árt, ha tartasz a raktáron egyet.

És az sem baj, ha legalább hozzávetőleg érted, hogy mi történik – és miért.

Először is: kétféle FTP létezik, az anonymous és a privát. Az anonymous FTP azt jelenti, hogy mindenki hozzáférhet az ott lévő anyagokhoz, a privát természetesen nem ilyen. És az is természetes, hogy az interneten leginkább Anonymous FTP-vel fogsz találkozni, tehát mi is ezzel foglalkozunk (de ha mégis a másik fajtát használnád, akkor a iogin helyére írd a loginnevedet, a passwordhöz pedig a jelszavadat).

Tételezzük hát fel, hogy így vagy úgy már szert tettél egy TCP/IP alatt futó FTP-programra, sőt már el is indítottad. Ekkor egy olyan felülettel találod szembe magad, ahova először is beírhatod a megcélzott gép nevét, ahonnét az adott cuccot le akarod tölteni. Találsz egy helyet a Iogin számára is: ide írd azt, hogy „anonymous”, és a passwordhöz billentyűzd be az e-mail címedet. Ezzel kész is vagyunk, jöhet az OK-gomb, majd hamarosan megjelenik a célzott gép adatállománya a képernyődön.

Egérrel tudsz mozogni: ráklikkelve egy linkre, az vagy újabb folderbe repít téged (ha folderhez vezetett), vagy megkezdi az adott cucc letöltését a gépedre. Igazán nem bonyolult – elég egyszer kipróbálnod, hogy meggyőződj róla. Levélben azért nem ennyire egyszerű, és szükséged lehet hozzá az alábbi parancsok ismeretére is – arról nem is beszélve, hogy egy felhasználóbarát szoftver esetében sem árt ismerni például a „put”-ot.

open gép kapcsolatteremtés valamilyen géppel (tehát az open után a gép neve következik)

close a kapcsolat bezárása

disconnect ugyanaz, mint a close bye teljes kilépés az ftp-ből

quit ugyanaz, mint a bye

get vacak a vacak nevű file megszerzése a távoli gépről (ennek felel meg a ráklikkelés a fejlettebb szoftvereknél)

mget értsd: multiget. Ugyanaz, mint a get, csak egyszerre több file is lementhető vele (például ha az ez_kell_nekem-bő\ 1-től 199-ig terjedő sorszámúak vannak, akkor legalábbis kérdéses lehet, hogy tényleg az kell-e neked… De a megoldás adott: elég annyit mondanod, hogy „mget ez_kell_nekem*”, és már kész is: a gép automatikusan letölti az Összes „ez_kell_nekem”-mel kezdődő fájlt (a * itt afféle wildcard, mindent helyettesítő jolly joker)

led pokolba a fogadó directory kicserélése a ie gépeden (ha nem a home directorydba akarod, hogy az új fájl érkezzen, hanem a pokolba nevezetűbe. Erre nem valószínű, hogy szükséged lenne, de mi azért megemlítjük)

put nesze a nesze fájl felpakolása a távoli gépre (miután már ugyanúgy elhatoltál odáig, mintha letölteni akarnál az adott helyről. Annyi csak a különbség, hogy a végén „put”-ot mondasz „get” helyett)

A legegyszerübb magyar nyelvű kezelőfelülettel ellátott FTP program, a TOTAL COMMANDER


Ajánlatkérés
AjánlatkérésMennyibe fog kerülni?