tigaman webdesign sopron
2017..1018.

A vírusokról röviden

VÍRUSFERTŐZÉS A CYBERTÉRBEN

A vírusok. Már mindenki hallott róluk, de nincs mindenki tisztában vele, hogy tulaidonképpen miféle kórokozókról van szó, hogyan működnek és kire veszélyesek.  Az átlag komputerhasználó, főleg ha mindenfele hálózattól független gépen dolgozik, nyugodtan leélheti egész életét anélkül, hogy találkozna velük. Te viszont, miután kiléptél a cybertérbe, fokozottan ki vagy téve a vírusfertőzés veszélyének, ezért nem árt ha ejtünk erről egy-két szót.

A számítógépvírus nem más, mint egy program, ami adott esetben másolatokat készít saját magáról, hogy azok más, egészséges programokba befurakodva komoly károkat okozzanak, és kétségtelen, sok ilyen kis alávaló vacak kószál az Interneten. Azért nem olyan könnyű megfertőződni! Ahhoz, hogy egy vírus garázdálkodhasson a gépeden, nem elég őkelmét letölteni, hanem futtatni (execute) is kell.

Ez a gyakorlatban a következőket jelenti:

  • mivel programról (executable file) van szó, egyszerű adatfájlok letöltésével az ember nem kerül a veszély közelébe
  • ha az ember le is tölt egy vírusfertőzött programot, az addig nem tud akcióba lépni,
    míg be nem indítják.

Ha tehát a felhasználó rutinos versenyzőként ráereszt a gépére egy víruskezelő programot a kettő (letöltés és beindítás) között, akkor nyakon csípheti a sötétben bujkálót, mielőtt az károkat okozhatna. Pusztán attól, hogy valaki rendszeresen kóborol az Interneten, nincs kitéve a vírusfertőzés veszélyének.

E-mailen keresztül például komoly teljesítmény megfertőződni (haha!), és különben is: statisztikailag kimutatható, hogy a vírusok elsősorban nem hálózatokon, hanem lemezeken keresztül terjednek. Veszélyesebb egy ismeretlen adathordozót a gépedbe bepöccinteni, mint éjjel-nappal a Weben kószálni.

Ha kedvenc időtöltéseid közé tartozik programok letöltése (és ezt ki ne mondhatná el magáról?), akkor nem árt, ha tisztában vagy a veszéllyel, és védekezel! Víruskezelő/elhárító programok használata mindenképpen ajánlott. A kivédhető kárhoz képest gyakorlatilag nem kerülnek semmibe a könnyen beszerezhető és nem kevésbé könnyen használható, nagyon effektív shareware-k.

Nem elég viszont egyszer letölteni és belőni egy ilyen programot, majd pedig mosni kezeidet és szidni a gépedet hazavágó vírusok felmenőit. Mivel idővel újabb és újabb változatok bukkannak fel, melyek paramétereit az illetékeseknek állandón be kell írni a vírusirtókba, fontos számon tartanod, melyik a legújabb változat, de még így is beleszaladhatsz egy kiadós virtuális pofonba. Tökéletes védekezés ugyanis nem létezik.

A másik bűvös szó a backup. Ha minden fontos fájlról van valami biztonságos helyen (nem a komputered merevlemezén!) tárolt másolatod, hiába tombolja ki magát a legmérgesebb vírus a gépeden, hiába töröl le mindent, mindig helyre tudod hozni az okozott kárt.


Ajánlatkérés
AjánlatkérésMennyibe fog kerülni?